Пошук

На Поліссі розпочинається операція "Первоцвіт-2024"

Дата: 01.03.2024 11:56
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

На Поліссі розпочинається операція "Первоцвіт-2024". Мета акції — привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин, спрямувати зусилля на практичні дії щодо захисту первоцвітів.

Більшість рідкісних декоративних рослин, що занесені до Червоної книги України, зникають через винищення їх людиною.

Відповідно до вимог законів України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про рослинний світ", "Про Червону книгу України", Положення про Державну екологічну інспекцію Поліського округу, доручення Державної екологічної інспекції України "Про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об'єктів рослинного світу", Державна екологічна інспекція Поліського округу попереджає про відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин, закликає жителів області не купувати первоцвіт, адже це є порушенням законів України та правил торгівлі, відповідальність за що несе не тільки продавець, а й покупець квітів.

На лісових галявинах з'являються перші весняні квіти: підсніжники, проліски, крокуси, шафран, сон-трава, анемони, примула, горицвіт та інші.

Прикро, але весняні квіти одночасно з'являються і на вулицях міст та сіл, на ринках та трасах у вигляді ніжних і недовговічних букетів. Люди добре знають, якої шкоди завдають і без того знівеченій війною природі, зриваючи первоцвіти, але з року в рік займаються цим промислом і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей.

 

Збирання первоцвітів шкодить довкіллю тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння.

До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. Тому і стартує на Поліссі екологічна акція "Первоцвіт-2024".

Торгівля первоцвітами — це насамперед торгівля, яка заохочується винятково попитом. Тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі. Варто пам'ятати, що збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи — допомагаємо знищувати. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.

Що загрожує правопорушникам:

  • у статті 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що за незаконне придбання, збут та розповсюдження об'єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень;
  • у частині 2 статті 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за ті самі дії, вчинені щодо об'єктів рослинного світу в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачено накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) — 62 гривні, шафрани (крокуси) та підсніжники — від 49 до 62 гривень (залежно від виду), сон-трава — від 37 до 62 гривень (залежно від виду).

У період з кінця лютого до травня буде посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин. Проводитимуться перевірки місць збору та збуту декоративних рослин та під час перевезення на автошляхах", — наголосив начальник Держекоінспекції Поліського округу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора