Пошук

Про мінімальний страховий внесок

Дата: 30.11.2023 14:27
Кількість переглядів: 106

Фото без опису

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання, що у разі якщо база нарахування єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід (далі – МЗП), сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП і ставки ЄСВ — 22 % . Це й буде мінімальним страховим внеском (у 2023 році - 1474 грн (6700 грн х 22 %)).

Зазначене правило не застосовують для нарахування зарплати фізособам із джерел не за основним місцем роботи. У такому разі ЄСВ визначається з фактичної бази нарахування ЄСВ.

До того ж, для нарахування ЄСВ на зарплату працівників, які є особами з інвалідністю, роботодавці застосовують ставку 8,41% до фактичної суми нарахованої зарплати.

Крім того, в розмірі не менше мінімального страхового внеску зобов'язані сплачувати ЄСВ підприємці (незалежно від обраної ними системи оподаткування) та фізособи, які ведуть незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Внесок сплачується щокварталу. Тож не пізніше 20-го календарного дня після закінчення кварталу у 2023 році до бюджету має сплачуватися ЄСВ у розмірі не менш як 4422 грн. Звільняються від сплати ЄСВ за себе пенсіонери за віком, особи з інвалідністю та особи, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора