Пошук

Ботулізм: смертельне захворювання!

Дата: 02.11.2023 17:28
Кількість переглядів: 249

Фото без опису

Минулого тижня у жителя Рокитнівської громади зареєстровано випадок захворювання на ботулізм внаслідок вживання мʼясних консервів домашнього приготування.

Ботулізм часто починається як просте отруєння неякісними харчовими продуктами. Спершу в людини проявляється нудота, а згодом блювання. Може бути діарея. Через два-три дні стан помітно погіршується. Наростає загальна слабкість, сухість в роті, порушення зору у вигляді пилини, мерехтіння мушок, сітки перед очима, двоїння. Якщо людина не звертається в лікарню, то стан її погіршується. Розвиваються такі розлади як порушення ковтання. Спочатку пацієнту важко ковтати тверду їжу, а згодом навіть воду. Здуття живота, запор, параліч кишківника. Врешті-решт, якщо взагалі не звертатися за медичною допомогою то розвивається параліч дихальної мускулатури, міжреберних м’язів, діафрагми. Людина просто не може вдихнути повітря. У важких випадках може навіть бути параліч серця.

Є три основних симптоми: 1) двоїння в очах, 2) дизартрія – зміна голосу, у нездорових стає гугнявий голос, тому що є параліч м’якого піднебіння, 3) неможливість ковтати.

Основне попередження захворювання – це якісне приготування домашніх консервованих продуктів. Їх потрібно правильно стерилізувати, обробляти та дотримуватися технології приготування.

Ботулізм – це харчова токсикоінфекція. Нею можна заразитися тільки споживаючи інфіковані продукти.

Памʼятайте! Найголовніше - при перших симптомах не баритися та звернутися за медичною допомогою. Виявлення ботулізму на ранній стадії посприяє якнайшвидшому лікуванню. Водночас абсолютно не рекомендовано самолікування, оскільки в домашніх умовах ботулізм побороти неможливо. У противному випадку пацієнт наштовхує себе на значно більші ризики, що ускладнить подальше лікування.Бережіть себе та будьте здорові!

Рівненський ОЦКПХ МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора