Пошук

Звіт старости Борівського старостинського округу про проведену роботу за 2021 рік

Дата: 14.02.2022 16:51
Кількість переглядів: 561

Староста Борівського старостинського округу звітуватиме перед жителями 22 лютого об 11:00 у Борівському сільському будинку культури.

 

ЗВІТ

Михайла Шеремета

старости

Борівського старостинського округу

Рокитнівської територіальної громади

Сарненського району Рівненської області

про проведену роботу за 2021 рік

Фото без опису

 

Рішенням сесії Рокитнівської селищної ради VІІІ скликання  від 17.11.2020 року № 6 мене затверджено на посаді старости Рокитнівської селищної ради, який здійснює повноваження на території сіл Борове та Нетреба, а рішенням  Рокитнівської селищної ради VIII скликання від 10.09.2021 року № 1370  утворено Борівський старостинський округ з центром у селі Борове, що складається з сіл Борове та Нетреба Сарненського району Рівненської області. Визначено, що за адресою: село Борове, вулиця Центральна, буд.15 знаходиться адміністративна будівля Борівського  старостинського округу та рішенням Рокитнівської селищної ради VIII скликання  від 10.09.2021 року № 1383  затверджено  Положення про старосту Рокитнівської селищної ради, яке відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», інших актів законодавства України, визначає правовий статус старости, порядок його обрання та припинення повноважень, відповідальність, порядок звітування та інші питання, пов’язані з діяльністю старости. Отож я, Шеремет Михайло Анатолійович, староста Борівського старостинського округу звітую про свою роботу за 2021 рік.

До Борівського старостинського округу входять два села: Борове і  Нетреба, із загальною кількістю населення, станом на 01.01.2021р. 2385 жителів. ( Борове – 1903; Нетреба – 482) та  розташовані комунальні заклади, які утримуються за рахунок Рокитнівської селищної ради:

  • Борівський ліцей Рокитнівської селищної ради, навчається 361 учень;
  • Нетребська гімназія Рокитнівської селищної ради, навчається ­­­­ 74 учні;
  • Борівський ЗДО « Берізка» Рокитнівської селищної ради, відвідують 57 дітей;
  • Нетребський ЗДО «Калинка» Рокитнівської селищної ради реорганізовано з  01.11.2021 року у структурний підрозділ дошкільної освіти «Калинка» Нетребської гімназії Рокитнівської селищної ради, відвідують 27 дітей;
  • сільський будинок культури Рокитнівської селищної ради в с. Борове;
  • сільський клуб Рокитнівської селищної ради в  с. Нетреба;
  • сільська бібліотека- філія Рокитнівської селищної ради в с. Борове;
  • сільська бібліотека- філія Рокитнівської селищної ради в с. Нетреба.

           Рік  моєї роботи на посаді  старости Борівського старостинського округу пройшов у тісній співпраці з апаратом Рокитнівської  селищної ради, депутатським корпусом ради  VIII скликання, керівниками відділів, керівниками комунальних підприємств, населенням  громади. Я,  як староста, брав  участь  в  навчаннях та тренінгах, участь у засіданні  круглого  столу: «Староста: виклики та перспективи»  в м.Київ,  протягом вересня-листопада  проходив навчання з  Програми   U-LEAD  з  Європою « Кроки для старост», про що  отримав сертифікат учасника, та являюся членом  групи  «Всеукраїнського обєднання старост».

          Як член виконавчого комітету Рокитнівської селищної  ради я приймав участь майже в усіх засіданнях виконкому Рокитнівської селищної ради. Був відсутній з поважних причин на 1 черговому  його  засіданні (перебування у відпустці) та був присутнім на більшості  сесіях  Рокитнівської  селищної ради.

Відповідно до  покладених на мене обов’язків, погоджував  та допомагав складати  заяви,  клопотання, скарги, звернення жителів старостинського округу, адресовані до різних відділів Рокитнівської селищної ради та її виконавчого комітету, ЦНАПу, відділу УСЗН Сарненської РДА, а також  брав участь в організації виконання рішень Рокитнівської селищної ради, її виконавчого комітету, розпоряджень селищного голови на території старостинського округу та  здійснення контролю за їх виконанням.

 

                            Адміністративні послуги

 

       За звітний період на території Борівського  старостинського округу вчинено 84 нотаріальні  дії з питань, віднесених законом до відання посадових осіб органів місцевого самоврядування згідно зі статтею 37 Закону України «Про нотаріат». Відтак,  мною видано 43 довіреності, 12 відмов від спадщини за заповітом, 1 засвідчення справжності  підпису на документах, посвідчено 25 заповітів  та 3 дубліката  посвідчених заповітів, про що скеровано відповідно 28 заяв до Рівненської філії ДП «Національні інформаційні системи» для подальшої реєстрації заповітів в Єдиному  реєстрі заповітів та спадкових справ, про що  отримано 28 витягів про успішну їх реєстрацію.

             З 01.01.2021 року в Рокитнівський територіальній громаді, послуги соціального характеру   на території  старостинського округу надаються шляхом прийому заяв та формування справ, для отримання різного виду соціальних  допомог,  здійснюється  за робочим місцем старости та діловода  і в  паперовому вигляді направляються безпосередньо в  ЦНАП Рокитнівської селищної ради та УСЗН Сарненської РДА.

        Так, за звітний  2021 рік у старостаті  прийнято та оформлено житлових субсидій – 302 справи, отримання компенсації на тверде паливо –354 справи, оформлено на різні види соціальних допомог ( допомога при народженні дитини, пакунок малюка, допомогу на дітей одиноким матерям, допомога малозабезпеченим  сім’ям, допомога по догляду за психічно хворим, інвалідами, допомога на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях, грошової компенсації на харчування) – 576 справ, оформлено  та передано до УСЗН Сарненської РДА (Чорнобильський відділ) на виготовлення 51 дитячих Чорнобильських посвідчень та 15 дорослих, оформлено 7 посвідчень багатодітних сімей, а також  протягом  року  видано довідок різного змісту – 3761, передано до ЦНАПу  Рокитнівської селищної ради  17  справ на отримання матеріальної допомоги на лікування, 4  справи  допомоги на поховання.

        В приміщені  адміністративної будівлі Борівського старостинського округу забезпечено робочі місця для старости, діловода та працівника КП «Рокитне», є ще  вільні кабінети, які за потреби  можуть передаватись в оренду,  комп’ютерна техніка під’єднана  до мережі інтернет.

В старостинському окрузі ведеться погосподарський облік господарств, як вид первинного обліку, передбачений для накопичення і систематизації відомостей, які збирають по кожному з розташованих на території громади  сільському населеному пункті інформацію, яка є необхідною для проведення державних статистичних спостережень. У 2021 році   розпочато перепис документів погосподарського обліку - заведення нових книг  після закінчення строку їх дії погосподарських книг 2015 - 2020 років, зокрема,  на 2021-2025 роки заведено 17  таких книг.

Це досить  великий  та громіздкий об’єм роботи, оскільки до таких книг поступово вручну вноситься інформація про усіх зареєстрованих в житлових приміщеннях мешканців, поновлюється та відображається достовірна інформація про площу будинків, рік їх побудови, площу земельних ділянок, що надана в користування та рахується за домогосподарством.

Одним з повноважень старости  є здійснення реєстрації місця проживання /зняття з реєстрації місця проживання на території сіл громадян та подання відповідним органам відомостей щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання згідно чинного законодавства. Так, мною надано 88 послуг з  реєстрації місця проживання/зняття з реєстрації місця проживання громадян на території сіл Борове та Нетреба, що дозволило отримати  надходження від сплати адміністративного збору в сумі 1277,60  грн.  

 

                        Особистий прийом громадян

 

Прийом громадян  проводжу  щодня  по місцю роботи в с.Борове та с.Нетреба  в межах робочого  часу  (іноді в позаробочий час). За звітний період прийнято 237 громадян по різних питаннях (це лише ті мешканці округу, що звертались за отриманням соцпослуг, отриманням довідок,  характеристик, щодо вчинення нотаріальних дій). Однак цей показник є в рази більший, оскільки щодня мешканці округу   звертаються та отримують роз’яснення і в телефонному режимі.

 

                                       Соціальна сфера

 

                 Одним  із завдань, відповідно до Положення про старосту, є сприяння жителям округу у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування. Найчастіше жителі округу  звертались за отриманням матеріальної допомоги на лікування,  реабілітації в післяопераційний період або отриманні матеріальної допомоги на поховання.

              Спільно з службою у справах дітей  приймав  участь у перевірці сімей з складними життєвими обставинами, складав акти матеріально - побутових умов проживання жителів старостинського округу, приймав участь в 3 засіданнях  комісії з питань захисту прав дитини Рокитнівської селищної  ради.

         За сприянням небайдужих підприємців  старостинського округу: Нестерчука О.В., Картушина О.Ю., Довгаля Ю.А., Боюки Ю.І. завозилися обрізки дров учасникам АТО та батькам загиблого учасника АТО. За сприяння старости та учасників АТО  встановлено флагштоки з Державним Прапором України біля могил учасників АТО на кладовищі с. Нетреба.

 

                                      Робота з підприємцями

 

За  дорученням селищного голови,  мною надана інформація до  відділу економіки  Рокитнівської селищної ради, про наявність на території округу осіб, які займаються  певним видом підприємницької діяльності та кількості зареєстрованих у них найманих працівників, а також організована у Борівському СБК зустріч представників бізнесу округу з головою Рокитнівської селищної ради, яка пройшла у формі діалогу.

        Спільно з місцевим органом податкової служби, працівниками Укрпошти сіл Борове та Нетреба, налагоджено співпрацю щодо направлення повідомлень про сплату податку оренди землі, податку на землю платникам, що мають земельні ділянки (паї) на території старостинського округу,  допомагав також мешканцям округу  готувати  до органу податкової служби  заяви та певний перелік документів, що підтверджували про необхідність перерахунку суми оплати  податку за землю(пай). На даний час не можу відзвітувати про хороший результат роботи  щодо вирішення багаторічної проблеми ремонту вулиць населених пунктів старостинського округу та проведення  їх вуличного освітлення, виготовлення генеральних планів забудови сіл, оскільки це проекти, які потребують великих фінансових активів, громада поки що не володіє такими фінансами, отож  очікуємо на свідомість місцевих підприємців, легалізацію їх підприємницької діяльності та реєстрацію найманих працівників.

 

 

                          Робота з правоохоронними органами

 

      Налагоджено роботу з працівниками поліції в особі дільничних офіцерів  Андрія Тіта та Едуарда Приймака, підрозділом пожежно - рятувальної частини в особі Руслана Гордійчука та начальника 2 відділення Сарненського відділення РТЦК та СП  Олександра Кузьмича, з якими вирішуються проблеми округу та проводиться інформаційно – роз’яснювальна робота.

 

                                                   Освіта

 

        Протягом звітного 2021 року була налагоджена співпраця із закладами дошкільної освіти. Так, за сприянням ТОВ « Прогрес Полісся агро» до свята Миколая  було придбано солодкі  подарунки всім діткам, які відвідують садочки в кількості 87 шт, а ТОВ « Рокитнівський аграрій» замінив вікна у Нетребському, ще тоді ЗДО, на енергозберігаючі в кількості 22 вікна.                             У закладах загальної середньої освіти, зокрема, у Нетребській гімназії за сприяння  ТОВ « Прогрес  Полісся агро» зроблено огорожу  території закладу довжиною 123 м та  заплановані роботи по будівництву огорожі  Борівського ліцею, вже проведені відповідні заміри.

 

 

 

 

                     Культура, спорт та святкові заходи

 

         Приймав разом з працівниками культури активну участь в організації культурних заходів в старостинському окрузі, вся інформація про проведену роботу оперативно висвітлювалася на сторінці  вайбер «Староста №8»   та в мережі  фейсбук «Культура Рокитнівщини». Намагаюсь разом з командою однодумців щоразу залучати все більше нових мешканців громади до організації різних заходів. На жаль, карантинні обмеження, що діяли на той час не дозволили належним чином провести та організувати День села Борове та Новорічно -  різдвяні свята, реалізувати інші ідеї.

         Вкрай проблемним питанням залишається приміщення сільського будинку культури  с. Борове, дах якого протікає і потребує капітального ремонту.  Рокитнівською селищною радою зроблено коригування проектно-кошторисної документації, виготовленою ще сільською радою, та зроблено експертну оцінку. Працівники культури і я, як староста, підготувили та передали звернення до голови Рокитнівської селищної ради та депутата Рокитнівської селищної ради Шеремет А.І. про надання допомоги у вирішенні питання  ремонту даху Борівського СБК.

 

                              Благоустрій населених пунктів

 

        Протягом звітного року силами небайдужих жителів старостинського округу було замінено 44 лампи вуличного освітлення, які я отримав від відділу ЖКГ Рокитнівської селищної ради. Велике спасибі жителям округу: Єремейчуку Петру Миколайовичу, Круку Володимиру Васильовичу, Нестерчуку Ігорю Федоровичу, Кулиничу Анатолію Анатолійовичу та підприємцю  Нестерчуку Олегу Володимировичу у сприянні та заміні ламп вуличного освітлення.

       На території округу знаходяться два кладовища. Протягом звітного року з їх території вивозилося сміття,  скошувалася суха трава та були порізані та прибрані  повалені дерева, також була проведена інформаційна робота щодо недопустимості нагромадження сміття на території та за межами кладовищ. Велике спасибі жителям округу: Єремейчуку Петру Миколайовичу, Єремейчуку Антону Павловичу, Шупрудьку Івану Олександровичу, Будніку Леоніду Миколайовичу, Усачу Валерію Адамовичу, Залевському Геннадію Павловичу, які взяли  участь у вивезенні сміття з території кладовищ.

       Силами мешканців сіл, підприємців округу  проводиться   впорядкування подвір’їв   господарств жителів  села, приватних магазинів, установ та підприємств  та прилеглих  до них  територій,  узбіччя під’їзних доріг, пам’ятних  місць, зупинок громадського транспорту, дорожніх вказівників. Хочу з гордістю за жителів свого округу сказати, що ми починаємо розуміти – ніхто, крім нас, не зробить наше село привабливим та комфортним для проживання. Але одночасно маємо проблеми у здійснені прибирання території подвірїв,  де ніхто не проживає та створені стихійні сміттєзвалища.

       Що стосується доріг, то у с. Нетреба   проведено часткове  грейдерування  вулиць: Набережна, С.Бендери, Кисорицька  та підсипання і грейдерування дороги сполученням  Кисоричі - Нетреба; часткове  грейдерування  вулиць с.Борове:  Миру,  Набережна, Березнівська, Садова, Ювілейна; Під час заметілі взимку  2021року  небайдужими  жителями округу здійснювалося  чищення центральних та місцевих доріг.

 Представляючи  інтереси жителів округу,  готував  колективні  звернення від імені мешканців  сіл до народного депутата України В.Н.М’ялика  про вирішення питання облаштування дитячого ігрового майданчика в с. Борове та спортивного майданчика на території Нетребської гімназії.

Щиро дякую всім, хто долучається до розвитку старостинського округу, платникам податків, громадським активістам, працівникам бюджетної і комунальної сфери за те, що вони своєю працею розвивають  наші села, незважаючи на нинішні умови, спричинені коронавірусною  інфекцією та карантинними обмеженнями.

 

                              Інформування населення

 

   Для своєчасного та швидкого інформування жителів старостату я створив вайбер спільноту «Староста №8», на сторінках якої надається різного виду інформація, перелік послуг, які надає старостат, перелік документів на різні види соціальних допомог, строки прийому документів на певний вид допомоги, графік прийому документів. Протягом звітного року до старостату надходила велика кількість інформації  в електронному вигляді, яка доносилась  до жителів старостату через створену вайбер спільноту,  інформував жителів округу через дану вайбер спільноту  про планове відключення електропостачання. Здійснював протягом звітного періоду  на території старостинського округу, спільно з діловодом та працівниками культури, вручення повісток  на весняний та осінній призов та  оповіщення військовозобов’язаних та призовників про необхідність зявитись до другого відділу Сарненської районного територіального центру комплектування військового комісаріату, тим самим сприяв забезпеченню військового обліку військовозобов’язаних на  території старостинського округу.  У випадку їх відсутності за місцем реєстрації, при необхідності, складались відповідні пояснення.

Вайбер спільнота «Староста №8» - це дуже зручно для моєї роботи, оскільки, в першу чергу  маю можливість оперативно донести необхідну інформацію населенню чи розмістити важливі оголошення.

Перший мій рік на посаді старости був досить не простий: довелось  вивчати проблеми сіл та оперативно шукати шляхи їх вирішення.

Дякую жителям  округу, громади, які підтримують мене, дають поради, тим, хто не просто критикує, а вносить пропозиції по покращенню життя громади, тим, хто  розуміє, що від нашої працьовитості, активності в проведенні змін – наші села стануть кращими. Дякую за увагу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора