Пошук

Пам’ятка населенню на час повені

Дата: 01.02.2022 11:50
Кількість переглядів: 274

Фото без опису
Пам’ятка населенню на час повені

Шановні громадяни!!!

Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Дотримання простих правил гігієни сприятиме захисту від них.

ВОДА

   Перш за все звертайтеся до органів місцевої влади з проханням забезпечити Вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості. За відсутності привізної води ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити з кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ – збудники кишкових інфекцій.

   Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип'яченою водою. Для господарських цілей також слід використовувати тільки добре прокип'ячену воду.

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

   Споживати варто лише продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов'язкову термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кип'яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдайте окропом. 

   Перед їжею ретельно мийте руки з милом, такж їх можна протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.

КОМАХИ ТА ГРИЗУНИ

   Комахи та гризуни можуть бути переносниками і носіями збудників інфекційних хвороб. Звертайтеся до районного відділу "Профдезінфекція" з проханням про їх знищення, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях. При неможливості проведення таких масових заходів подбайте про себе самостійно, звернувшись за консультацією та допомогою до Рокитнівськогорайонного управління ГУ Держпродспоживслужбив Рівненській області та Рокитнівського районного відділення СМВ ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України»  

ГРУНТ

   Щодо використання землі для сільськогосподарських робіт, після підтоплень, радимо Вам звернутися до Рокитнівськогорайонного відділення СМВ ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» з проханням про проведення дослідження грунту за мікробіологічними показниками. Результати гарантуватимуть Вам безпеку щодо виникнення інфекційних захворювань.

   Після сходу води з грунтового покриву необхідно:

- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети)  у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфікуючим засобом, призначеним для цього;

-  колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою дезінфікуючих засобів;

-  провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню грунту від сторонніх предметів) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20 – 25 см.

                            ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

  У разі підозри розвитку симптомів інфекційних захворювань ( підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль в животі, нудота, діарея, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипання на тілі і т д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний  і може бути незвичний.

Пам'ятайте, щоб зберегти здоров'я Вам та Вашим рідним потрібно суворо дотримуватисьправил особистої гігієни. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора