Пошук

ПРОМІЖНІ РЕЗУЛЬТАТИ соціологічного дослідження щодо стану довкілля, що проводиться на території Рокитнівської ОТГ в 2021 р.

Дата: 09.11.2021 09:34
Кількість переглядів: 356

На 06.11.2021  участь в опитуванні взяли 353 людини. Чи є ти серед них?

 

98,9% респондентів чули термін «екологічна проблема» і знають його значення.

За думкою опитуваних для України зі списку екологічних та соціальних проблем (рис. 1) найбільш значимими є промислове забруднення повітря, стихійні звалища, вирубка лісів, а також деградація земель і низький рівень життя населення. Для Рокитнівської ОТГ значимість проблем за аналогічним списком  дещо інша – на першому місці є вирубка лісів, на другому – стихійні звалища, на третьому – благоустрій населених пунктів і видобуток бурштину.

 

Отже, значимість деяких проблем в масштабах країни та локальної громади різниться. І важливо, що на рівні громади деякі соціальні проблеми, зазначені в списку, менш значимі, ніж екологічні.

Рис. 1. Значимість проблем на рівні країни та громади (0 - найменша, 10 - найбільша)

Питання щодо екологічних проблем на рівні громади та населених пунктів підтвердило отримані вище результати. Також наголошено на важливості проблеми відсутності роздільного збору сміття і незадовільного стану водних об’єктів (рис. 2). Окрім цього, забруднення повітря і радіоактивне забруднення хвилює більше 30% опитуваних.

Порівняння важливості екологічних проблем на рівні ОТГ та власне населених пунктів з аналогічного списку показало найбільшу розбіжність щодо проблеми видобутку бурштину (біля 20% опитуваних вважають її важливою для ОТГ, а для населеного пункту – ні). Ця ж проблема, на думку опитуваних, менш актуальна і для рівня країни. Тобто це – специфічна регіональна проблема, але вирішення якої неможливо на локальному рівні.

Ще привертає увагу розбіжність біля 10% опитуваних щодо проблем відсутності роздільного збору сміття і незадовільного стану водних об’єктів. Це може бути або показником того, що в деяких населених пунктах ці проблеми певним чином вирішені, або ж показником того, що для опитуваних людей вирішення даних проблем є менш реальним на місцевому рівні. Хоча ці проблеми не є специфічними і можуть бути вирішеними на локальному рівні.   

Серед зазначених проблем, вказаних респондентами в розділі «інше», привертають увагу «незаконні вугільні бочки», «розробка гранітних кар’єрів», «звалища біля пилорам», «відсутність очисних споруд».

Рис. 2. Наявність екологічних проблем на рівні громади та окремих населених пунктів (% відповідей респондентів)

 

 

Рис. 3. Джерела найбільшої шкоди довкіллю (% відповідей респондентів)

 

Рис. 4. Стурбованість станом довкілля (% відповідей респондентів)

Майже 70% респондентів вказують, що найбільше шкоду довкіллю завдають місцеві мешканці, і лише 26% - що більше шкодять підприємства, які розташовані та діють на території ОТГ (рис. 3).

При цьому лише 1,4 % опитуваних байдуже на екологічні проблеми, а 19,8% «стурбовані станом довкілля, але є багато проблем, важливіших за екологічні» (рис.4).

До слова, екологічні проблеми завжди «не на часі», але затягування з їх вирішенням часто має катастрофічні наслідки.

Важливо, що 88% опитуваних пов’язують своє майбутнє з Рокитнівською ОТГ.  

До речі, 41,6% опитуваних щодо вирішення екологічних проблем пропонують звертатися до місцевої влади, 24,4% - до екологічної інспекції, 18,7% - до громадських організацій. Та кожен може стати важелем до вирішення проблеми.

 

Дякуємо усім, хто взяв участь в опитуванні і тим, хто ще візьме!

 

Результатом стане також карта екологічних проблем громади.

 А кожна проблема – це можливість! Можливість змінити на краще, можливість об’єднання, можливість долучення, в тому числі і фінансового.

Визначення пріорітетності і виокремлення проблеми – це перший крок до її вирішення! 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень