Пошук

Ключові питання створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів

Дата: 23.03.2021 16:04
Кількість переглядів: 817

Фото без опису
15 листопада 2021 року введено в дію Закон України від 21.07.2020 року N819-IX "Про сільськогосподарську кооперацію". Новою редакцією закону врегульовано ключові питання створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів. 

Законом передбачається відмовитись від поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, перейшовши до єдиної організаційно-правової форми - сільськогосподарський кооператив. Члени (засновники) сільськогосподарського кооперативу можуть самостійно обирати рід діяльності (виробничий, переробний, заготівельно-збутовий, лостачальницький, сервісний, багатофункціональний), вид діяльностіi (виробництво с/г продукції, переробка, заготівля, закупівля, зберігання, збут, продаж, постачання засобів виробництва і матеріально-технічних ресурсів тощо). 

Крім того, законом передбачено створення сільськогосподарського кооперативу, який здійснюватиме свою діяльність без мети одержання прибутку, або сільськогосподарського кооперативу, який здійснюватиме свою діяльність з метою одержання прибутку. 

Сільськогосподарський кооператив, який здійснює свою діяльність без мети одержання прибутку, є неприбутковою організацією у разі, якшо його діяльність відповідає сукупності таких ознак: кооператив не здійснює виробництва сільськогосподарської продукції і надає послуги тільки своїм членам; кооператив не набуває право власності на сільськогосподарську продукцію, що вироблена, виловлена або зібрана (заготовлена) його членами - виробниками сільськогосподарської продукції, 

яка заготовлюється, переробляється, постачається, збувається (продається) таким кооперативом, є його члени). 

Сільськогосподарський кооператив, який здійснює свою діяльність з метою одержання прибутку, може надавати послуги, здійснювати операції, зокрема, закупівлю с/г продукції, постачання засобів виробництва і матеріально-технічних ресурсів, з особами, які не є членами або асоційованими членами с/г кооперативу, за умови, шо сумарна вартість таких послуг та операцій не перевищує 20 відсотків виручки кооперативу за рік.

Відповідно до нової редакції Закону "Про сільськогосподарську кооперацію" перереєстрацію вже існуючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у сільськогосподарські кооперативи необхідно здійснити протягом трьох років від дня набрання чинності даним законом. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2021 року N 175 "Про затвердження модельних статутів сільськогосподарського кооперативу" затверджено модельні статути для сільськогосподарського кооперативу, що діє з метою отримання прибутку, та сільськогосподарського кооперативу, що діє без мети отримання прибутку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора