Пошук

ПОГОВОРИМО ПРО ПРОБАЦІЮ

Дата: 17.02.2021 10:29
Кількість переглядів: 413

Фото без описуБуває так, що у житті людини «щось пішло не так» і вона вчинила злочин. Безперечно, вона повинна понести покарання. Покарання призначається судом не для того, щоб зруйнувати життя людини, а для того, щоб відновити справедливість і утворити умови, за яких така людина не буде повторно вчиняти злочин.

Існує багато обставин, які не виправдовують таку людину, але дають суду підстави не запроторювати її у в’язницю. Адже поведінка такої особи не несе значної небезпеки життю і здоров’ю іншим. Для цього існують покарання, не пов’язані з позбавленням волі Людину залишають відбувати покарання в умовах вільного суспільства, покладаючи на неї певні обмеження і обов’язки.

Саме для цього у світі вже багато років існує служба пробації.

Пробація не лише контролює поведінку правопорушників, залишених судом у суспільстві, але й надає їм необхідні консультації і підтримку, що допомагають змінити поведінку і не вчиняти в подальшому правопорушень. За багато років існування пробація довела ефективність покарань без позбавлення волі для певних категорій порушників закону. Пробація сприяє справедливому вироку, який дозволяє не втратити те позитивне, що є в правопорушника закону, відшкодувати завдані збитки та виправити проблеми, що сприяли злочинній поведінці.

Тепер пробація існує і функціонує в Україні на досить належному рівні!

Хто є суб’єктом пробації?

Суб’єкти пробації – це засуджені особи, які за рішенням суду відбувають покарання в суспільстві під контролем служб пробації та за їх підтримки змінюють поведінку і намагаються довести громаді свою корисність.

 На пробацію потрапляють:

  • засуджені до позбавлення (або обмеження) волі та залишені зі спеціальними умовами під наглядом пробації для відбування покарання в громаді;
  • особи, які відбувають безоплатні роботи на користь громади (громадські роботи);
  • особи, яким вироком суду заборонено обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Крім того, суб’єктами пробації є обвинувачені у вчиненні злочинів особи, щодо яких складається досудова доповідь. Уповноважені органи з питань пробації готують до суду інформацію, яка характеризує особу, розкриває її життєдіяльність, що впливає на ризик неправомірної поведінки, а також висновок про можливість відбувати покарання без позбавлення волі.

Пробація також допомагає засудженим, які готуються до звільнення з місць позбавлення волі, у вирішенні питань їх проживання, працевлаштування, отримання соціальної допомоги після звільнення.

Переваги пробації для суспільства держави:

  • для платників податків виправлення правопорушника на пробації в кілька разів дешевше, ніж утримування його у в’язниці;
  • 95 % суб’єктів пробації успішно проходять пробацію та не вчиняють нових злочинів;
  • європейський шлях розвитку та гідне представлення держави на міжнародному рівні;
  • безпека та справедливе правосуддя;
  • допомога у подоланні шкідливих звичок та зміні про кримінального мислення;
  • можливість не зазнати негативних наслідків перебування у в’язниці, зберегти роботу та житло;
  • підтримка бажання змінитися та можливість довести оточуючим;
  • збереження й покращення стосунків у сімї та в суспільстві.

Ефективність пробації залежить від того, наскільки громада довіряє їй, допомагає виконувати завдання пробації, у тому числі шляхом безпосередньої участи волонтерів.

Волонтером пробації може стати кожен, хто: не байдужий до безпеки суспільства, має бажання допомагати людям на громадських засадах, має знання, досвід та можливості спілкуватися з людьми, впливати на їх світогляд, поведінку, допомагати вирішувати їхні проблеми, хто досягнув 18 років та не має проблем із законом (не має судимості).

У статусі волонтера пробації Ви можете:

  • спільно із працівником пробації створити індивідуальний план досягнення змін у поведінці та житті людини, яка вчинила правопорушення;
  • стати наставником для людини, яка бажає змінитися, і допомогти їй не втратити себе і своє життя;
  •  обговорювати разом з підопічним та працівником пробації складні ситуації та шукати правильний вихід.

 

Рокитнівський районний сектор

філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора